Tips & tricks för att göra ditt hundägande lite lättare

Vänta på klarsignal

Visst är det mycket man önskar att ens hund kunde? Man ser andra hundar som beter sig exemplariskt i olika situationer och känner att ja, dit har vi en bit kvar… Kanske saknar du både tid och ork för träning, eller rent utav bara inte kommer i gång?

Vissa grundläggande beteenden är riktigt bra att lägga lite tid och fokus på att lära in, ta dig en liten funderare på att lägga lite krut på just det här om du inte redan gjort det.

Ur ett säkerhetsperspektiv är det klokt att lära hunden att inte gå ur bilen förrän du gett klarsignal. Det är ett inlärt, situationsanpassat beteende som kan förhindra skador och andra tråkigheter. Det ser dessutom trevligt ut. Kan hunden vänta lugnt på ett varsågod ökar också chansen till att resten av din planerade aktivitet går väl – i motsats till om den kastar sig ut och skapar ett visst tumult direkt.

Hur får man då till detta? Ja det kräver träning, belöning av rätt beteende, upprepning och konsekvent agerande. Har du redan lärt din hund innebörden av ordet ”stanna” har du kommit en bra bit på vägen. Då använder du helt enkelt samma kommando för att få hunden att vänta kvar. Har du inte lärt in det tidigare ser du bara till att hunden stannar till när du öppnar bildörren. Använd handtecken och röst, kanske måste du till och med stoppa hunden fysiskt men var lugn och bestämd, inga hårda tag.

När hunden tydligt avbryter sin ansats att gå ur bilen på din signal berömmer du, ger klarsignal och låter den gå ur.

Det här kan du gärna träna även om du inte ska åka någonstans. Tjata inte för mycket, träna korta pass ofta. En, två gånger, flera gånger i veckan. Håll ut och fuska inte, var konsekvent med att låta den vänta på ditt klartecken. Lugnt och sansat ska det vara. Beröm ordentligt när den gör rätt. Målet är att få hunden sitta kvar även med öppen dörr/lucka och vänta på ditt ”varsågod”.

Lycka till!

Omvänt lockande, träna självkontroll

Du kanske har hört begreppet förut? Om inte så ska jag förklara det här. Omvänt lockande kallar vi det när vi inte vill att hunden ska låta sig lockas. Det går till så här:


Håll en godisbit i handen framför hunden i öppen hand – men låt den inte ta den. Här gäller det att vara snabb, när hunden försöker ta godisbiten stänger du handen. Det vi vill är att hunden själv ska klura ut att den kommer få godisbiten när den låter bli att försöka ta den. Den ska lära sig vänta på en klarsignal.


Här kan det krävas lite tålamod från din sida och du behöver vara snabb med att stänga handen om hunden försöker ta. Du ska inte säga NEJ utan stäng bara handen när hunden försöker ta godiset. Så fort den stannar upp och slutar försöka komma åt godiset berömmer du den, säger varsågod eller vad du nu vill ha för signal och ger den godiset.


Din timing är jätteviktig för att hunden ska förstå, ditt ”Bra!” eller vad du vill använda för berömmande ord måste komma precis när hunden gör det du vill, det vill säga stannar upp och avvaktar. Det är exakt då du berömmer den, därefter blir det ”varsågod” eller något annat du vill ha som klarsignal och så låter du hunden ta.


Det kräver lite träning, men det brukar allt falla på plats efter ett tag. Då kan du sakta, sakta bygga ut tiden hunden får vänta för att öka uthålligheten.


Varför vill vi göra det här då? Den här lilla, lilla övningen ger oss faktiskt jättemycket. Ni arbetar ihop du och din hund och du har precis lärt den att först jobbar vi, sedan kommer belöningen. Hunden har också lärt sig att det lönar sig att kika på dig och klura ut vad du vill. Dessutom tränar du upp din timing och hunden lär sig självbehärskning.


Kan du lära hunden det här kan du i förlängningen också till exempel lära den att den inte får ta något gott den hittar ute på marken utan klartecken från dig, jättebra med tanke på att det tyvärr finns sjuka människor som medvetet lägger ut sådant som kan skada våra djur.


Lycka till!

Så lär sig din hund nya saker

Hundar gillar att lära sig nya saker. Ju mer de lär sig, desto fler situationer kan de behärska. Och ju mer du lär din hund, desto starkare blir kommunikationen er emellan. Mycket av inlärandet sker ”per automatik” i vardagssituationer. Nedan får du en översikt över hundars inlärning.

Den första tiden

En stor del av inlärningen sker redan under de första veckorna. Valpen tränar motorik, koordination och socialt samspel med sin mamma, sina kullsyskon och uppfödaren. Det är alltså viktigt med en bra start i livet, vilket såklart betyder att man måste välja uppfödare med stor omsorg.

Bygga självkänsla

En valp lär sig mycket från sin mamma och
sina kullsyskon

Låt valpen testa på nya saker i lagom takt. Att klara av en utmaning stärker självkänslan. Vänj valpen gradvis vid nya situationer och låt den prova att själv lösa olika uppgifter. Det kan vara alltifrån att testa att gå på nya underlag som tex sand eller gräs, till att bekanta sig med barn. Utsätt inte valpen för situationer du inte tror den är redo för. Utmana lagom mycket så att det blir en positiv upplevelse där valpen känner att den klarat något nytt.

Idoler

Precis som hundmamman blir du som husse/matte såklart en förebild. Med tiden kommer dock din unghund precis som tonårsbarn att börja snegla alltmer på vad (hund)kompisarna gör. Har du möjlighet är det därför toppen om din hund kan få umgås med andra hundar som är bra förebilder.

Operant betingning

Låt din hund prova sig fram. Belöna önskvärt beteende, och ignorera oönskat beteende. På så vis kommer önskvärda beteenden stärkas, och ”felaktiga” beteenden minska över tid. Detta kallas på fackspråk för operant betingning.

Belöningar

Belöningar för önskvärt beteende ska ges ofta och omgående (dvs inom 1-2 sekunder) för att hunden ska kunna koppla ihop beteendet med belöningen. En belöning kan vara så mycket mer än en godisbit. Utgå ifrån vad din hund tycker om. Det kan vara ett uppmuntrande ord, en lekstund med dig eller lite gos.

Bra jobbat kompis!

Kommandon

Det är smart att lära sin hund olika kommandon, men det räcker inte att tex bara säga ”sitt”. Först måste du visa vad du vill att hunden ska göra, och sen använda dig av belöningar och positiv förstärkning. Öva ofta, men i korta pass. När valpen behärskar den önskade handlingen introducerar du själva kommandot (tex ”sitt”). Med tiden lär sig hunden att koppla ihop kommandot med den önskade handlingen och då räcker det till slut med att bara säga kommandot. Tänk på att välja vanliga kommandon så också andra kan kommunicera med din hund.

Oavsett vad din hund ska lära sig och hur, är det viktigt att du är konsekvent och ökar svårhetsgraden i lagom takt. Då stärks kommunikationen mellan dig och din hund, och risken för missförstånd sjunker.

Lycka till med träningen!

/Sara

Första tiden med valpen

Det är en stor dag för valpen när den lämnar sin mamma och sina syskon.

Det är viktigt att valpen känner sig trygg redan när du kommer för att hämta hem den, och under hela resan hem. Åker du bil är ett bra tips därför att sitta bak med valpen och låta någon annan köra.

När ni kommer hem så behöver valpen få utforska i lugn och ro. Om ni har flera hundar så kan det vara bra att lämna bort de andra hundarna det första dygnet. Låt din valp få lugn och ro den första veckan så att den känner sig trygg i sitt nya hem innan du bjuder hem vänner.

När valpen väl boat in sig, så kan du börja med rutiner såsom mattider, rastning, koppelträning och pälsvård. Oftast får man med sig ett schema hem från uppfödaren som man bör följa när valpen är liten. Du kan också börja att leka med valpen för att skapa ett förtroende er emellan. Det går också bra att börja leka in kommandon som sitt, ligg, stanna och kommer snart.

Se till så att din valp har en lugn plats att äta på. Även sovplatsen ska vara på en lugn plats med en bädd åt valpen. Mina valpar sover alltid i sovrummet. Hitta rutiner som funkar för er. Valpen sover mycket i början, så när den blir trött så lägger jag mig bredvid den tills den somnat bara för att den ska känna närhet och trygghet.

När valpen blivit 12 veckor är det tid för andra vaccinationsdosen (den första får valpen oftast under tiden hos uppfödaren). Efter det så kan du börja att träffa andra hundar. Det är nu det roliga börjar med socialisering och miljöträning som det kallas, dvs att träffa andra hundar och människor på olika platser både inomhus och utomhus.

Ett bra tips är att börja träna bilåkning. Börja med korta turer på ca 5 min, och utöka stegvis. Träna gärna bilåkning när valpen är trött och ska till att sova. Undvik däremot att åka bil direkt efter att valpen ätit mat eller nyss vaknat.

Efter ett tag är det bra att vänja sin valp vid barn, oavsett om du har egna barn eller inte. Jag brukar låta mina valpar träffa barn när de är runt 16 veckor gamla, men det sker alltid under uppsikt. För barn som inte är vana vid hundar är det viktigt att förklara att de måste respektera valpen – den är inget gosedjur. Visa hur de ska närma sig och röra vid valpen och lär dem att låta valpen sova och äta ifred. Många tänker kanske att små hundar passar bra med barn, men små hundar är ömtåliga. Min ras Papillon är så pass liten som valp och vid 16 veckors ålder väger de bara ca 1 kg så jag måste ha koll hela tiden.

Det viktigaste såhär i början är att knyta ett starkt band mellan dig och valpen. Se till att ni har kul ihop med mycket lek, bus och närhet.

Lycka till med din valp!

// Maria

Obs! Koppeltvång fr o m 1 mars

Visste du att det under perioden 1 mars till 20 augusti varje år gäller koppeltvång enligt lagen om extra tillsyn över hundar och katter (2007:1150 paragraf 16)? I lagtexten står det tydligt att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det kan finnas vilt, vilket ju är överallt.

Betyder det att vi inte får vistas med våra hundar i naturen under den här tiden? Nej, inte alls. Det betyder att du som hundägare eller som ansvarig för hunden har ungefär samma skyldigheter nu som annars, dvs att ha total koll på din hund så att den inte stör eller stressar vilda djur.

Kom ihåg att det faktiskt även gäller betande djur som är inhägnader. Lagen beskriver det som att hunden inte får lämna förarens eller ägarens sida mer än med ca 1 meter.

Vi behöver hjälpas åt att skydda dessa små ute i naturen

Lagens syfte är ju att skydda de vilda djuren, vilket innefattar både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden på året då deras ungar föds och är otroligt sköra och sårbara.

De marker som det gäller är praktiskt taget all naturmark, men även större parker och liknande ingår.

Vi som tycker om att låta våra hundar få sträcka ut och springa på promenaden, eller enbart få vara lösa och strosa utmed en skön skogsstig, måste nu ändra våra rutiner.

Långlina kan vara en fantastisk produkt att ta med sig ut, den ger större rörelsefrihet och utrymme för hunden, men även en säker och trygg känsla hos dig som ansvarig hundägare.

Både små och stora är lika värda att skyddas

Låt alla vilda små nyfödda bebisar få växa upp i trygghet tillsammans med sin familj och respektera koppellagen som kom till just för att skydda och värna om naturens under.

Du kan läsa mer om lagen om koppeltvång och vad som gäller runt om i Sverige (variationer kan förekomma mellan tex olika kommuner) och även om de olika naturskyddsområden och nationalparker som har specifika bestämmelser. All nödvändig information finns samlad hos Naturvårdsverket

Tack för att du håller din hund kopplad!

//Eva